Is het gebruik van een smartphone echt slecht voor je?
Smartphones zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ondanks dat bijna iedereen er een heeft, is de smartphone steeds vaker het onderwerp van gesprek in negatieve zin. Maar is het gebruik van een smartphone nu echt zo slecht voor je?
De communicatie verloopt sneller dan ooit
De smartphone is eigenlijk een geniale uitvinding. Soms wordt er gezegd dat het communiceren moeilijker wordt gemaakt door het gebruik van een smartphone, echter het tegendeel lijkt waar als je kijkt naar hoe makkelijk het is geworden om in contact te komen met mensen van over de hele wereld. Binnen slechts enkele seconden ben je namelijk in contact met iemand aan de andere kant van de wereld. Door smartphones worden afstanden kleiner.
De mens maakt het zelf een uitdaging
Maar het is moeilijk om emoties te lezen via berichten…
En er ontstaan misverstanden…
Het is begrijpelijk als je bovenstaande als een uitdaging ervaart, al liggen de oplossingen voor de hand. Niet de smartphone is het probleem, maar het oplossingsgericht denken en de communicatieve vaardigheden van de mens zelf. Zijn jouw communicatieve vaardigheden niet top en/of weet je dat de communicatieve vaardigheden van diegene met wie je in contact wilt komen niet de beste zijn, kies dan voor de andere geniale optie die een smartphone je biedt genaamd 'bellen'. Daarbij is het voor sommige onderwerpen natuurlijk vanzelfsprekend dat je kiest voor bellen in plaats van een berichtje.
Maar mensen vergeten altijd te reageren op Whatsapp…
Een heersende norm van 'druk zijn' (of voor sommigen 'zichzelf druk maken') resulteert vaak in het niet reageren op berichten en dit is een voorbeeld van een logisch gevolg van de disbalans in het leven die steeds meer mensen ervaren. Want waar ligt de grens? Wanneer is het geoorloofd om even niet te reageren op je telefoon en wanneer zou je bereikbaar moeten zijn? En zou je wel op iedereen moeten of willen reageren? Gelukkig is het stellen van grenzen een verantwoordelijkheid van de mens zelf, net als alle andere uitdagingen die mensen in het leven ervaren trouwens. De smartphone is niet het probleem!
Connected of disconnected?
De mogelijkheden van een smartphone zijn eindeloos. In de appstore zijn er talloze apps te downloaden die bij kunnen dragen aan je ontwikkeling en gezondheid. Er zijn apps om je fysieke activiteiten en wat je eet bij te houden, apps om inspiratie op te doen, apps voor het vergroten van je kennis, apps voor financiële boekhouding, apps voor gebruiksgemak in het dagelijkse leven, enzovoort.
Aan de andere kant kan het gebruik van een smartphone je ook overprikkelen, spelletjes, social media apps, streaming apps, etc. Om balans te waarborgen en uit te sluiten dat je overprikkeld raakt, is het aan te raden het gebruik van schermen af te wisselen met andere activiteiten, zoals een wandeling in de natuur of het lezen van een boek.
you find. It’s something
you create.”
– Jana Kingsford
Belemmerende overtuigingen
Overtuigingen die jou blokkeren in wat je doet zijn belemmerende overtuigingen. Het zijn overtuigingen over jezelf dat je iets niet kunt of dat iets niet mogelijk is. Vaak zijn deze overtuigingen niet eens van jezelf, maar heb je deze opvattingen meegekregen tijdens je opvoeding. Think about it! Veel van wat je gelooft op het gebied […]
The six pillars of health
Hoe jij je mentaal voelt heeft ook effect op hoe jij je fysiek voelt en de ontwikkeling van ziekte(symptomen) of klachten in het lichaam. Wanneer je de signalen mist en alleen je aandacht vestigt op de symptomen of andere waarneembare kenmerken in plaats van de oorzaak, dan is het gegarandeerd dat dezelfde ziekten/klachten of gelijkmatige […]