The six pillars of health

Hoe jij je mentaal voelt heeft ook effect op hoe jij je fysiek voelt en de ontwikkeling van ziekte(symptomen) of klachten in het lichaam. Wanneer je de signalen mist en alleen je aandacht vestigt op de symptomen of andere waarneembare kenmerken in plaats van de oorzaak, dan is het gegarandeerd dat dezelfde ziekten/klachten of gelijkmatige ziekten/klachten terugkomen.

De kwaliteit van leven ligt binnen jouw controle. Hoe goed zorg jij voor je lichaam? En hoe goed luister jij naar je fysieke en mentale grenzen? Kies je ervoor om de schuld buiten jezelf te zoeken en verwacht je dat dokters en medicijnen de oplossing zijn, dan zal je nooit ervaren wat echte gezondheid is.

Pilaren van gezondheid
In het streven naar mentale- en fysieke gezondheid is het belangrijk je aandacht te vestigen op de basisaspecten. Deze basisaspecten zijn emoties en gedachten, zuurstof, water, voeding, bewegen en herstel.

Emoties en gedachten
Emoties en gedachten zijn alles omvattend voor het mentale gedeelte van gezondheid. De overtuigingen die je jouw hele leven al hebt meegekregen liggen hieraan ten grondslag. De meeste overtuigingen zijn gevormd in je jeugd en regelmatig letterlijk de overtuigingen van diegenen die toen een belangrijke rol in jouw leven speelden. Het mooie aan overtuigingen is dat je ze ook kunt veranderen wanneer ze niet in je voordeel werken. Je kunt kiezen wat je denkt, wat je gelooft, maar dus ook hoe je jezelf voelt.

Zuurstof, water en voeding
De meest primaire levensvoorzieningen zijn zuurstof, schoon drinkwater en de juiste voeding, en met de juiste voeding bedoelen we de voeding die je cellen voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om de processen in het lichaam draaiende te houden. Andere essentiële factoren bij het draaiende houden van deze lichamelijke processen zijn de zuurstof- en vochtvoorziening. Bijzonder is het dan ook nog steeds dat er nog zo veel mensen zijn die niet bewust zijn van de manier waarop ze ademhalen of bewust bezig zijn met de vochtvoorziening van het lichaam.

Bewegen
Een veelzeggende uitspraak is de uitspraak ''emotion is energy in motion''. Je activeert jezelf op zo veel manieren, wanneer je jouw lichaam in beweging zet. De intensiteit hoeft niet altijd de top van je kunnen te bereiken, maar elke dag regelmatig je lichaam in beweging brengen, doet wel wonderen met de kwaliteit van je leven.

Herstel
Herstel is op veel verschillende manieren van toepassing, maar in de basis spreken we voornamelijk over het mentale en fysieke herstel. Mentaal gezien is dit dus het herstellen van prikkels van werk, school, sociale contacten, enzovoort. Hoe meer emoties, hoe groter de impact. Fysiek gezien, spreken we over elke vorm van lichamelijke belasting. Dit hoeft dus niet alleen van het sporten of bewegen te zijn, dit kan ook komen door fysieke belasting op het werk. Daarnaast is het ook mogelijk dat mentale stress een uitwerking heeft op het lichaam, in dat geval is lichamelijk herstel en rust niet voldoende. Herstel is dus niet alleen rust, maar juist het voorzien van jezelf in wat je echt nodig hebt!

”The six best doctors:
sunshine, water, rest,
air, exercise and diet.”

– Buddha

Is het gebruik van een smartphone echt slecht voor je?

Smartphones zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ondanks dat bijna iedereen er een heeft, is de smartphone steeds vaker het onderwerp van gesprek in negatieve zin. Maar is het gebruik van een smartphone nu echt zo slecht voor je? De communicatie verloopt sneller dan ooit De smartphone is eigenlijk een […]

Drie manieren om jezelf direct beter te voelen!

Wanneer je jezelf minder goed voelt, kan het een uitdaging voor je zijn om jezelf weer te herpakken. Tevens is het zo dat naarmate je lager in je energie zit, het ook moeilijker voor je wordt om oplossingsgericht te blijven denken. Een goed voorbeeld hiervan is een situatie waarin mensen ruzie met elkaar hebben en […]